У Китаї опублікували дані дослідження про COVID-19 на ринку в Ухані
20:15, 08.04.2023Вчені з Китайського центру контролю та профілактики захворювань досліджували зразки морепродуктів з ринку в Ухані ще на початку пандемії COVID-19 – у січні 2020 року.
Результати оприлюднили у науковому журналі Nature лише у квітні 2023, після чисельних закликів, зокрема ВООЗ.
Дослідження розпочали, коли стало відомо, що одні з перших COVID-інфікованих контактували з морепродуктами на ринку в Ухані.
Всього науковці з Китаю дослідили 1380 зразків на території ринку морепродуктів і диких тварин Хуанань і навколо нього. Зокрема, для проби відібрали 923 зразки навколишнього середовища та 457 зразків від 18 видів тварин – безпритульних і акваріумних.
Перший рецензований аналіз підтверджує, що мазки з ринку містили генетичний матеріал диких тварин і дали позитивний результат. Тобто тварина могла бути проміжним хазяїном вірусу, який заразив людей.
При цьому китайські дослідники зауважують, що цих висновків все ще недостатньо, аби стверджувати, що SARS-CoV-2 виник через передачу від тварини до людини.
У підсумку науковці додають, що походження вірусу SARS-CoV-2, який є збудником COVID-19, досі залишається невизначеним.
Нагадаємо, раніше у США заявили, що пандемія COVID-19, ймовірно, виникла через витік з китайської лабораторії. Пекін цю інформацію заперечує.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) все ще працює над визначенням причин пандемії COVID-19.
«Я хочу чітко заявити, що ВООЗ не відмовилася від жодних гіпотез щодо визначення джерел пандемії COVID-19», – сказав директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.
Нещодавно Китай оголосив «перемогу» над коронавірусом. Цьому передував значний спалах хвороби.
Читайте також: У Маріуполі катастрофічно не вистачає лікарів і ліків, — мерія
последние комментарии